Het is lente. De zon schijnt, de bloemen bloeien en je auto? Die is bedekt met een dikke gele waas stuifmeel. Misschien woon je onder een berkenboom of heb je gewoon pech met het weer, maar één ding is zeker: je auto krijgt het zwaar te verduren in dit seizoen.
Goed nieuws: stuifmeel op je auto is meestal niet direct schadelijk voor de lak. Minder goed nieuws: het kan wel degelijk problemen veroorzaken als je het laat zitten. Daarom leggen we je in deze blog uit wat je wel en vooral niet moet doen en hoe je je auto met een gerust hart door het pollenseizoen loodst.
Is stuifmeel schadelijk voor je lak?
Op zichzelf niet. Pollen zijn zacht en tasten je lak niet aan zoals vogelpoep of insectenresten dat wel kunnen. Maar wanneer stuifmeel zich vermengt met Saharazand, straatstof of regenwater verandert het verhaal. Dan ontstaat een schurend mengsel dat bij het minste of geringste voor krasjes kan zorgen. Denk aan je ruitenwissers die het mengsel over de voorruit slepen of een spons die vuil over de lak wrijft.
Waarom regelmatig wassen echt verschil maakt
Stuifmeel hoopt zich vooral op rond je ruiten, rubbers en afwateringskanalen. Als je dat laat zitten kunnen deze verstopt raken. Zeker bij auto’s die langere tijd stilstaan. De oplossing is simpel: wassen. Minstens eens per twee weken, zo adviseert TÜV.
Wat is TÜV?
TÜV is een onafhankelijk Duits keuringsinstituut dat onder meer onderzoek doet naar voertuigveiligheid en onderhoud. Hun adviezen worden in heel Europa gezien als betrouwbare richtlijnen voor goed en verantwoord autogebruik.
Zo pak je het slim aan: van foam tot finish
Voor een veilige en grondige reiniging begin je met een goede Pre-Wash Foam, zoals de Airolube Extreme Foam Cleaner. Deze plantaardige schuimreiniger hecht zich aan vuil en stuifmeel, weekt het los en voorkomt dat je bij het afspoelen onnodig in de lak wrijft. Daarmee verklein je het risico op microkrassen en zorg je voor een diepe, veilige reiniging.
Gebruik daarna een hogedrukreiniger op ongeveer dertig centimeter afstand om het vuil af te spoelen. Werk altijd van onder naar boven voor een gelijkmatige verdeling van de foam en spoel vervolgens af van boven naar onder. Het vuil is nu losgeweekt en grotendeels afgespoelt. Was nu je auto handmatig door gebruik te maken van de Airolube Super Wash.
Een handige tip van Airolube: sluit je wasbeurt af met een beschermlaag zoals onze Speedwax. Deze spraybare wax beschermt je lak en voorkomt dat nieuwe pollen zich makkelijk hechten. Zo blijft je auto langer schoon en krijgt vuil minder kans zich vast te zetten. En wassen wordt de volgende keer een stuk eenvoudiger.
(Tekst gaat verder onder de producten)
Wat je beter niet kunt doen
Niet droog afvegen. Stuifmeel schuurt en kan krasjes veroorzaken.
Geen antivriesruitensproeiervloeistof in het voorjaar. In combinatie met pollen vormt dat een plakkerige laag op je voorruit. Gebruik liever een zomerruitenreiniger, zoals onze Airolube Summer Screenwash.
Niet wachten op regen. Een flinke bui spoelt wel iets weg, maar niet genoeg en zeker niet overal.
Honingdauw, vogelpoep en insecten zijn extra risico’s
In het pollenseizoen zitten er nog andere vervuilers op de loer. Honingdauw van bladluizen, vogelpoep en dode insecten zijn wel agressief voor je lak. Ze bijten zich vast, zeker bij warm weer. Maak ze los met water en een natte krant. Laat het twintig minuten weken en veeg ze daarna voorzichtig weg. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.
En voor mensen met hooikoorts...
Je auto vol stuifmeel is niet alleen vervelend voor het oog, maar ook voor je luchtwegen. Iedere keer als je de deur opent, komt er een wolkje ellende je interieur binnen. Ook daarom is wassen geen luxe maar gewoon nodig.
Airolube tipt
Met natuurlijke reinigers en duurzame autoverzorging houd je niet alleen je lak schoon maar ook het milieu. Onze producten zijn plantaardig, veilig voor mens en natuur en doen precies wat ze moeten doen: jouw auto beschermen tegen alles wat het seizoen je voorschotelt.
Care for what you love. With Airolube.