Fiets mee op vakantie? | Airolube
Fiets mee op vakantie?
Dit zijn een paar handige tips.

Ben jij ook toe aan wat afwisseling en wil je enkele nieuwe exotische segmenten toevoegen aan je Strava-collectie? Grote kans dat je je fiets meeneemt op vakantie, gewoon om de vakantie compleet te maken. Maak je vrienden jaloers met de stijgingspercentages van de Alp d'Huez of plaats juist een foto op je Insta-profiel van de prachtige uitzichten in de Pyreneeën. Als je je fiets meeneemt op vakantie, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Voor de reis begint: 

Controleer je fiets. 

Fietspech is vervelend, en pech met een taalbarrière is nog erger. Voorkomen is beter dan genezen, en de meeste problemen kun je vooraf goed oplossen. Controleer je fiets op versleten onderdelen voordat je vertrekt en vergeet ook je banden niet. Zitten er nog genoeg profielen op, en moet je tubeless vloeistof in de band aanvullen? Vergeet ook niet naar je schoenplaatjes te kijken. Ga je de bergen in, richt je dan vooral op de remmen. Het maakt niet uit of je schijf- of velgremmen hebt, het is zeker goed om je remblokken te vervangen, zodat je tijdens het afdalen niet voor verrassingen komt te staan. 

Als je dit een week of 2 voor je vakantie doet, heb je nog voldoende tijd om onderdelen te vervangen of je fiets langs je lokale fietsenwinkel te brengen voor onderhoud. 

Wat neem ik mee? 

Nu je fiets gecontroleerd is en eventuele onderdelen zijn vervangen, is het tijd om je reispakket klaar te maken. Een lekke band is zo gebeurd, dus een extra binnenbandje meenemen, samen met de tools om een band te vervangen, is geen overbodige luxe. Daarnaast is het handig om een extra derailleurpadje mee te nemen, dit onderdeel is afhankelijk van het model van je fiets en is eenvoudig te beschadigen tijdens je reis of een van je ritten. Het is klein en licht, dus beter mee verlegen dan om verlegen, zoek wel even goed uit welk derailleurpadje je nodig hebt. 

En als je die Strava-segmenten wilt aanvallen, is een schone fiets een snelle fiets. Dus een handige reisverpakking van je fietsshampoo en kettingwax is altijd goed om bij je in de koffer te steken. Zo staat je fiets er ook goed bij op die vakantiefoto's. 

Altijd die vraag, fietstas of fietskoffer? 

Fiets gecheckt, onderdelen verzameld, inpakken maar. Maar heb je al nagedacht over de manier waarop je je fiets gaat meenemen? Je hebt 3 opties. 

Optie 1: de fiets los op de fietsendrager of in de camper of caravan. Hier hoef je niet veel maatregelen voor te treffen. Een goede fietsendrager of zorgen dat de fiets goed vaststaat in je camper of caravan is voldoende. 

Optie 2: Een zachte fietstas. Deze zijn lichtgewicht en beschermen je fiets. Het is vaak compacter dan een fietsdoos of fietskoffer. Handig om je fiets mee te nemen in de bus of de trein, plekken waar je zelf ook zicht en controle hebt over hoe er met de tas wordt omgegaan. 

Voor het vliegtuig is het verstandiger om een fietskoffer te gebruiken, dit is dan ook optie 3. We weten immers allemaal hoe er in de luchtvaart met bagage wordt omgegaan, en een beschadigde fiets is wel het laatste wat je wilt. Daarnaast hebben veel luchtvaartmaatschappijen ook in hun voorwaarden staan dat schade alleen wordt vergoed wanneer je je fiets vervoert in een fietskoffer 

Ga je je fiets inpakken, dan doe je er goed aan deze van voldoende bescherming te voorzien. En tot slot nog een expert-tip, zeker voor de trein of het vliegtuig. Bevestig een Airtag aan je fiets, zo kun je de locatie nauwkeurig traceren. Handig voor het geval dat je fiets uit jouw oog is ontsnapt. 

Je fiets veilig stallen op reis .

Neem je je fiets mee en heb je een hotel geboekt, zorg dan dat je van tevoren weet dat je fiets welkom is. Wanneer een hotel niet duidelijk als fietsvriendelijk staat aangegeven, doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je hotel om dit te verifiëren. Heb je een camping of bungalow, zorg dan dat je in elk geval een goed slot meeneemt en dat je de fiets onder dak kunt stallen, zodat je fiets niet nat regent en onnodig vies wordt. Ook nu blijft het handig om de Airtag te verstoppen in of onder je fiets. Je kunt hem bijvoorbeeld onder je zadel plakken of in je zadeltasje laten. Gewoon als extra zekerheid, mocht iemand jouw fiets net zo gelukkig denken te worden van jouw fiets als dat jij dat bent. 

Kijk goed naar je reisverzekering. 

Wanneer we het over diefstal hebben, hoe zit het eigenlijk met je reisverzekering? Vallen (sport)fietsen onder jouw reisverzekering, of moet je dit extra verzekeren, net zoals bijvoorbeeld sportuitrusting? Daarnaast is het goed om te kijken of je reisverzekering sporten zoals bijvoorbeeld mountainbiken wel verzekert. Soms vallen deze "extreme" sporten buiten je dekking en heb je een aanvullende verzekering nodig. Echt iets om te controleren voordat je op vakantie gaat, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Heb je alles gecontroleerd en geregeld? Dan kun je nu met een gerust hart genieten van de vakantie en van je fiets. 





Airogroup B.V., Jorrit Pepping 6 juli, 2023
Deel deze post
Archief
Airolube challenges you!
Doe mee aan onze spannende Strava Challenge