Zelf je fiets onderhouden? Een gids van Airolube
Zelf je fiets onderhouden?
Hier zijn enkele punten waar je op kunt letten.

Een goed onderhouden fiets gaat langer mee en bespaart een hoop geld. Maar met zoveel schroefjes en moertjes, verschillende onderdelen, kabels en batterijen, kan het onderhouden van de fiets best ingewikkeld lijken.

In deze blog behandelen we een aantal handelingen die jij eenvoudig zelf kunt uitvoeren. 

je fiets schoonmaken


THE FINISHING TOUCH!


THE FINISHING TOUCH!

Zand, water en ander vuil hebben veel invloed op je fiets; ze kunnen ervoor zorgen dat onderdelen vast gaan zitten, roest veroorzaken en nare geluiden in je fiets veroorzaken. Maak daarom je fiets regelmatig schoon. Naast het feit dat je fiets mooier blijft, maakt deze quality-time het ook mogelijk om kleine schades sneller op te sporen en te repareren voordat ze voor dure reparaties zorgen. Vergeet na het schoonmaken en soppen van je fiets ook niet om hem af te drogen om roest te voorkomen. Als je veel in de winter fietst, kan strooizout de lak van je fiets beschadigen, was daarom je fiets zo snel mogelijk nadat je op gestrooide wegen hebt gefietst.

Wil je het wassen van je fiets de volgende keer makkelijker maken?

Gebruik dan een speciale framewax coating zoals bijvoorbeeld de Speedwax. Zo bescherm je je fiets tegen de invloeden van vuil en water en laat vuil de volgende keer veel makkelijker los van je fiets.


Rijden met de 
juiste bandenspanning


Keep the pressure!


KEEP THE PRESSURE!

Rijden met de juiste bandenspanning helpt het fietscomfort te verbeteren en valpartijen te voorkomen. De juiste bandenspanning zorgt voor meer grip, maakt het makkelijker om obstakels te nemen en voorkomt lekke banden. Tubeless Sealant kan ook helpen om je banden op de juiste spanning te houden. 
Het is eenvoudig om je tubeless sealant bij te houden en aan te vullen, gewoon via het ventiel van je band.

Controleer ook regelmatig je bandenspanning met een fietspomp met drukmeter. Het is ook niet verkeerd om zo nu en dan je banden bij te pompen, want fietsbanden verliezen druk naar verloop van tijd.

Hoe je banden tubeless kunt maken, kun je lezen in deze blog.LEES DEZE BLOG   


Ketting
schoonmaken en smeren


FROM BLACK TO NEW!


LET'S PLAY IT SAFE!

Zorg ervoor dat je ketting goed ingesmeerd is met olie of wax om de ketting langer mee te laten gaan en soepel te blijven fietsen. Maak daarom regelmatig je fietsketting schoon met ontvetter, een borstel en een oude doek.

Meer over kettingonderhoud lees je in deze blog.
LEES DEZE BLOG   


Zadelpen opnieuw invetten


LET'S STAY FIXED!


​LET'S STAY FIXED!

Het wordt vaak vergeten. Want wanneer je zadel eenmaal de goede positie heeft, waarom zou je hem er dan uitpakken om opnieuw in te vetten? Misschien wil je ooit je fiets verkopen, of neem je de fiets mee op vakantie waardoor tijdelijk het zadel eruit moet of lager gezet moet worden. Dan is het fijn dat de zadelpen nog beweegt.

Regen, modder en het wassen van de fiets hebben invloed op alles wat er in en om je frame gebeurt. Zo kan zand en water in de kleine kiertjes van je zadelbuis kruipen en daar gaan ophopen. Dit kan vervolgens het vet wegspoelen en zorgen dat je zadelbuis muurvast komt te zitten. Je zadel dan weer los krijgen kan dan gepaard gaan met het nodige geweld. Dit kan ervoor zorgen dat je frame schade oploopt, doordat je carbon bijvoorbeeld barst of je aluminium vervormt. Eens per half jaar je zadel opnieuw invetten met Carbon Assembly Paste helpt voorkomen dat je zadel muurvast komt te zitten, en maakt jouw fiets net wat beter verkoopbaar of mobiel.


Trappers en steekassen invetten


PLANTAARDIGE MULTIFUNCTIONELE MONTAGE PASTA


LET'S STICK TOGETHER!

Net als de zadelpen worden ook de trappers en steekassen vaak vergeten. Zeker als je niet vaak met je fiets op reis gaat, maar graag in je directe omgeving fietst. Vuil en vocht kunnen zich in het schroefdraad trekken, wat ervoor zorgt dat deze vast komen te zitten, ook wel koudlassen genoemd. 

Mocht je ooit trappers willen veranderen, of ga je op reis en moeten de trappers of de wielen even uit de fiets, dan is het prettig als je deze onderdelen eenvoudig kunt demonteren. Het insmeren van het schroefdraad met Universal Assembly Paste helpt dit voorkomen.

Kom je er nu zelf niet uit met je fiets? Dan raden we je aan om vooral even langs je plaatselijke fietsenmaker te gaan om je fiets wat liefde te geven, voordat je voor dure reparaties komt te staan.






Airogroup B.V., Jorrit Pepping 20 november, 2023
Deel deze post
Archief
Welke smeervet moet ik gebruiken?
Een gids voor montagepasta's en vetten.