Auto met de hand wassen? | Airolube
Auto met de hand wassen?
Hier zijn wat handige tips.

Je kunt natuurlijk door de wasstraat rijden, wat makkelijk en snel is, maar niet de allerbeste manier om je auto schoon te krijgen en te houden. Het beste resultaat behaal je toch met de hand, maar hoe? Dat leggen wij je uit.

Tja, die wasstraat. Niet iedereen heeft natuurlijk het geduld en de tijd om de auto eens goed onder handen te nemen. Maar een auto wassen kan iedereen, en het hoeft helemaal niet zo tijdrovend te zijn als je denkt. De auto met de hand wassen helpt ook om meer te weten te komen over je auto. Je komt op plekken waar de wasstraat niet kan komen, maar je ontdekt ook sneller kleine schades of vuiligheden aan de auto. Dus laten we je niet langer in spanning houden, en lees hier onze handige tips.

Tip 1: Was je auto regelmatig.

Een zwaar vervuilde auto kost meer tijd om te reinigen dan een licht vervuilde auto. Door regelmatig je auto te wassen, bespaar je een hoop tijd met het autowassen. Bovendien zijn er steeds meer wasboxen in Nederland waar je ook je eigen wasspullen mee kunt nemen en gebruik kunt maken van een hogedrukreiniger.

Tip 2: Was je auto op een koele plaats.

Wist je dat een koude auto beter schoon te maken is dan een warme auto? Was je auto daarom in de schaduw, en bij voorkeur wanneer hij goed is afgekoeld. De warme lak kan er namelijk voor zorgen dat de shampoo en het water snel verdampen en opdrogen, waardoor het niet optimaal werkt.

Tip 3: Spoel de auto voor met water.

Voordat je met autoshampoo aan de slag gaat, is het altijd een goed idee om de auto voor te spoelen met de tuinslang of hogedrukreiniger. Hierdoor spoel je al een hoop van de losse zand- en stoflaag van de lak af. Zonder dit voorspoelen zul je met de washandschoen of spons juist de zandlaag in de lak wrijven, waardoor je krassen in de lak kunt krijgen.

Tip 4: Gebruik een Pre-wash Foam.

Vuil goed losweken doe je met een Pre-Wash foam zoals de Extreme Foam Cleaner. Het reinigende schuim dat je opbrengt met het foamkanon (los opzetstuk) van de hogedrukreiniger, zorgt ervoor dat het vuil goed losgeweekt en voorbehandeld wordt. Zo voorkom je swirls en waskrassen op de lak. Bovendien is het foamen van je auto ook nog eens super leuk om te doen.

Tip 5: Gebruik een insectenverwijderaar.

Dode insecten zoals wespen, muggen, bijen en vliegen hebben een hoog zuurgehalte. Wanneer deze dode lichamen te lang op de lak blijven zitten, zullen ze inslijten en imperfecties in de lak achterlaten. Los daarvan kunnen dode insectenresten op de voorruit ook voor een waas zorgen, wat vooral bij laagstaande zon tot gevaarlijke situaties kan leiden. Met een Insectenverwijderaar maak je het verwijderen van insectenresten een stuk eenvoudiger.

Tip 6: Gebruik 2 emmers.

Als je gaat autowassen, is het goed gebruik te maken van 2 emmers, bij voorkeur beiden voorzien van een grit-guard. Een soort filter. De ene emmer vul je met shampoo en water en is je was-emmer, de andere emmer bevat alleen water en zal je spoel emmer zijn. De wasemmer heeft dus je schone sopje en de spoel emmer gebruik je om je washandschoen of spons uit te spoelen. Werk vervolgens van boven naar beneden. Begin met autowassen op het dak en de motorkap, daarna de deuren, de voor- en achterbumper, en eindig met de laagste delen van je auto. Het idee hierachter is dat je op deze manier de vuilste delen van de auto als laatste wast, waardoor je voor het grotere deel van de auto schoner water en sop gebruikt dan wanneer je met de vuilste delen begint. Trap ook niet in de verleiding om na het wassen van de auto, de emmers over de auto leeg te gooien om de auto te spoelen. Hiermee gooi je juist het vuil dat je net van de auto hebt verwijderd, terug op je auto. Spoel je auto daarom na met een hogedrukspuit of tuinslang.

Tip 7: Droog je auto af met een droogdoek.

In veel water zit kalk. Wanneer je het water op jouw auto laat opdrogen, is er een kans dat er kalkkringen ontstaan op de lak. Geen fraai resultaat. Droog daarom je auto af met een droogdoek. Deze microvezel handdoeken zijn speciaal ontwikkeld om eenvoudig veel water op te nemen. Door je auto af te drogen, voorkom je kalkresten. Daarnaast voorkom je ook het kleven van nieuw vuil aan je pas gewassen, natte lak. Je auto blijft dus langer mooi.

Tip 8: Geniet langer van je gewassen auto.

Je auto is nu helemaal gewassen en droog, een schitterend en stralend resultaat. Dit trotse moment wil je natuurlijk lang bewaren. Tijd om je auto na te behandelen met het aanbrengen van Speedwax, een echt handige spraywax. Dit helpt om een water- en vuilafstotende laag aan te brengen op je lak. Het haalt de kleuren uit je lak naar voren en geeft nog meer voldoening aan je wasbeurt.

Tip 9: Vergeet de wielen niet.

Als je de hele carrosserie van de auto hebt gewassen, is het zonde om hem op smerige sloffen te laten staan. Met een velgenreiniger en bandenglans zorg je ervoor dat ook de velgen en banden van jouw auto weer helemaal fris zijn, zodat de buitenkant van de auto er helemaal als nieuw uitziet.

Tip 10: Geef ook het interieur wat aandacht.

Hoe vaak komt het wel niet voor dat de hele buitenkant van de auto is gewassen, maar de binnenkant nog altijd een grote rommel is. Neem daarom ook je interieur mee wanneer je de auto schoonmaakt. Gebruik hiervoor een reiniger die past bij jouw bekleding en neem ook de kunststof onderdelen van bijvoorbeeld jouw dashboard en deuren goed af. Ook de binnenkant van je ramen dienen eens in de zoveel tijd goed schoongemaakt te worden. Gebruik hiervoor een speciale glasreiniger en de juiste doek om een kraakhelder en streeploos resultaat te krijgen.

Tip 11: Wees trots.

Je hebt tijd en energie gestoken in het wassen van je auto, een leuke klus waar je trots op mag zijn. Je auto staat namelijk weer helemaal te stralen. En zeg nou zelf, het was de moeite meer dan waard!

 Met deze tips heb jij je auto schitterend en stralend gemaakt en geniet je nog langer van jouw mooie auto, en bespaar je de nodige centen. Dus, doe je het de volgende keer weer zelf of ga je terug naar de krasstraat?


Airogroup B.V., Marketing (Carolien & Jorrit) 14 maart, 2024
Deel deze post
Labels
Archief
Hoe bescherm ik de deurrubbers van mijn auto tegen vorst?
Handige tips en middelen voor het insmeren van auto deurrubbers.