DUURZAAM ZIJN EN TOCH PLASTIC GEBRUIKEN? | Airolube
DUURZAAM ZIJN EN TOCH PLASTIC GEBRUIKEN?
Dit is waarom wij vinden dat we duurzaam kunnen zijn en plastic kunnen gebruiken, wat vind jij?

Wanneer we spreken over het schoner worden van het milieu kennen we vaak twee belangrijke onderwerpen. Verlagen van de CO2 uitstoot en het verkleinen van de afvalstapel, vaak in een woord genoemd met de Plastic Soup in de oceaan. Het materiaal Plastic, wordt hierin dus gezien als een groot gevaar voor ons milieu, en de duurzaamheid.

Toch vind je bij Airolube veel materialen terug die gemaakt zijn van plastic. Maar waarom? Deze vraag ontvingen we de afgelopen weken steeds vaker. En daarom willen we hier graag achtergrond over geven, zodat jij ons waardevolle feedback kan geven.


Wat is plastic?

Plastic is een synthetisch materiaal dat wordt gevormd na een lang chemisch proces. Dit proces zorgt ervoor dat het materiaal enkele hele nuttige eigenschappen krijgt. Denk hierbij aan flexibiliteit, vormbaarheid en duurzaamheid. Duurzaamheid, doordat plastics erg lang meegaat en moeilijk breekbaar is. Op zichzelf dus niet een slecht gegeven. Maar plastics wordt ook gebruikt in verpakkingen, opvulmaterialen, speelgoed, buizen, Foambekers, wegwerpbekers. Teveel om op te noemen. En hier schuilt het probleem van plastic. Daarnaast wordt op dit moment het overgrote deel van het plastic nog altijd gewonnen met aardolie als een van de belangrijkste grondstoffen. En ook hier schuilt een probleem met plastic. 

Niet plastic maar overconsumptie het probleem

Op zichzelf is plastic dus helemaal niet zo’n gek materiaal. Wanneer je kijkt naar het juiste gebruik. Maar zoals we al zeiden. Plastic komt voor in heel veel verschillende producten. Te veel, en dit zorgt ervoor dat er jaarlijks ongeveer 300 miljoen kilo plastic wordt weg gegooid. En dat met de duurzame eigenschappen, als moeilijk afbreekbaar: Problemen.  

Daarom denken we bij Airolube ook goed na over waar we plastic wel en niet voor willen gebruiken. We moeten overconsumptie van plastic verder terugdringen en plastics hernieuwbaar men en gebruiken. Op dit moment zijn er vele projecten die bezig zijn met het maken van plant-based plastics. Allemaal goede initiatieven om plastic in de toekomst aardolie vrij te kunnen maken. Daarnaast maakt Airolube meer en meer gebruik van R-PET, gerecyclede plastic flessen. En per 1 januari stappen wij over op labels gemaakt van gerecycled plastic. Maar wij zeggen plastic als soort geen halt toe.  


Hout vs Plastic

Nu we wereldwijd steeds vaker nee zeggen tegen plastic, hebben we alternatieven nodig voor producten. Plastic rietjes werden van papier, Plastic bekers werden van papier, plastic patatbakjes werden van papier, plastic stellingen, worden van hout, plastic speelgoed, wordt weer van hout. Opvulmaterialen worden van papier en karton. Plastic borstels worden houten borstels etc. Het menselijk alternatief voor plastic is hout. Maar hoe duurzaam is hout?


Bomen dragen zorg voor het reguleren van de CO2 in de lucht. Hoe meer bomen er in bepaalde gebieden bevinden hoe minder CO2 er in de lucht zit. Bomen zijn onze natuurlijke filters. Één van de belangrijke redenen van de wereldwijde stijgende CO2 uitstoot wordt gewijd aan ontbossing. En de reden van ontbossing is overconsumptie. Teveel van bepaalde akkers, teveel landbouwgrond nodig, nieuwe industriegebieden en noem maar op. Wanneer we plastic dan ook nog eens stopzetten en overstappen op hout-achtige producten zoals papier, karton en hout zelf, dan werken we verdere ontbossing in de hand.

Alles draait om balans!

In onze beleving moet hergebruik centraal staan in de keuze voor materialen. Papieren, kartonnen en ook plastics zijn prima herbruikbaar. Daarom kiezen we ook voor het gebruik van deze materialen. Een goede balans tussen het gebruik van hout en plastics is daarin de meest duurzame keuze. Plastic met de functie om lang in gebruik te blijven, zoals onze stellingen, de emmers en onze borstels in combinatie met papieren die zijn of kunnen worden gerecycled in bijvoorbeeld onze communicatie, verpakkingsmaterialen etc. Dit allen samen met het aanmoedigen van hergebruik. Dat moet de plasticsoup in de oceanen doen slinken, moet ontbossing helpen voorkomen, en moet het natuurlijke balans in de wereld helpen herstellen. 


Dus wat zeg jij, moeten we plastics blijven gebruiken of moeten we met zijn allen afscheid van plastic gaan nemen? We zijn oprecht erg nieuwsgierig naar jouw standpunt!


Airogroup B.V., Jorrit Pepping 18 december, 2023
Deel deze post
Archief
Microplastic: De onzichtbare gevaren
Over microplastics als grondstof in traditionele onderhoudsproducten