Geen Vastgevroren Deuren Meer: Tips voor Deurrubbers Insmeren
Hoe bescherm ik de deurrubbers van mijn auto tegen vorst?
Handige tips en middelen voor het insmeren van auto deurrubbers.

Het is weer zover, na de eerste nachtvorst sta je bij je auto te kijken en klemt de deur. Je hoort je 65-jarige buurman zeggen: "Moet je de deurrubbers even insmeren met vaseline," of iets soortgelijks. "Zorg ervoor dat je rubbers vet zijn." Dit zijn typische tips uit het verleden, oude trucs maar eigenlijk behoorlijk achterhaald. Tegenwoordig zijn er betere, veiligere en duurzamere oplossingen voor dit veelvoorkomende vorstprobleem.


Waarom zou je de deurrubbers insmeren?   

Niets is zo instabiel in Nederland als de temperatuur. Overdag een frisse temperatuur boven nul, en 's nachts daalt de temperatuur onder het vriespunt. Deze temperatuurschommelingen kunnen condensvorming veroorzaken. Deze condens bevriest 's nachts en ontdooit overdag. Deze druppels kruipen langzaam tussen de rubbers en andere hoekjes en gaatjes waar je geen vocht wilt hebben. Het gevolg: een deur die moeilijk opengaat. Erg onhandig natuurlijk, vooral als je net te laat bent om je kind naar school te brengen of die belangrijke vergadering bent vergeten.  


Waarom zou je vettigheid op de rubbers van je auto smeren?

Heel vroeger, in het begin van de 20e eeuw, was het leven niet vol luxe. De oplossingen waren beperkt, de winters streng, en de isolatie van huizen en voertuigen matig. Vet was toen een handige go-to. Net zoals bewoners in het poolgebied ontdekten ook Nederlanders dat vet goed werkt tegen het weren van kou. Al snel vonden we vettige oplossingen voor deurgrepen, sloten, scharnieren en andere onderdelen die moeten kunnen blijven bewegen.
Later, toen auto's beter werden afgedicht en deurrubbers gingen gebruiken, kwam het probleem van vastgevroren rubbers naar voren. En wat is dan je eerste gedachte? Juist, even invetten! Inmiddels hebben ontwikkelingen niet stilgestaan en weten we beter. Er zijn verbeterde alternatieven en producten die het probleem beter tegengaan dan het ouderwetse vet. Vet is iets uit de tijd van onze voorouders; de moderne tijd heeft betere oplossingen, zelfs op basis van plantaardige materialen.

Wat is het nadeel van het insmeren met vettige rommel?

Laten we alle trucjes van onze voorouders op het gebied van rubbers insmeren eens bij langs lopen. Samengevat zijn het allemaal trucjes die ervoor zorgen dat het rubber dat je invet niet bevriest. Zo kennen we het insmeren met vaseline, het insprayen met een siliconenspray of het invetten met olie. Het probleem van al deze oplossingen is dat ze bij eenmalig of kort gebruik weinig nadelen hebben, maar deze producten tasten de rubbers of de lak van jouw auto wel degelijk aan. Of je krijgt een smerige verkleuring op je lak. Producten zoals vaseline en siliconenspray bevatten petroleum (aardolie) en veel oplosmiddelen. Deze trekken goed in je rubbers en tasten deze van binnenuit aan. Dit merk je niet direct, maar als je je auto langer bezit, zul je merken dat de rubbers minder goed afsluiten, vies en plakkerig worden, of juist helemaal zacht en vervormd raken. Het gebruik van pure olie kan zelfs je lak aantasten, waardoor je schade aan je lak krijgt.


Wat is dan het alternatief?

Laten we zeggen dat we het volgende verwachten van een product dat we willen gebruiken om de deurrubbers mee in te smeren.

  •  De rubbers mogen niet vastvriezen
  • De rubbers mogen niet blijven plakken
  • Het product moet helemaal opdrogen
  • Er mogen geen vlekken achterblijven
  • Het moet goed tegen vocht kunnen
  • En het mag zeker geen lak en rubber aantasten


Met dit lijstje kom je er al snel achter dat er best wel een aantal producten zijn die je kunt gebruiken voor je auto en die heel handig kunnen zijn voor dit resultaat. We hebben het dan over de Bumper & Plastic Conditioner en de Tyre Shine. Beide zijn ontwikkeld om rubber of plastic te voeden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Kort gezegd zijn ze waterafstotend en conditionerend, de juiste eigenschappen die we nodig hebben voor het invetten van rubbers. Oke, we geven toe, je moet een klein beetje omdenken en de producten een beetje buiten hun daadwerkelijke toepassing gebruiken, maar het belangrijkste is: het werkt voor je deurrubbers, het is goed voor je auto en het is goed voor jezelf. En geef nou toe, ook wel fijn dat je die producten ook ergens anders voor kan gebruiken dan alleen je autobanden of bumpers.

Hoe smeer ik de rubbers dan in?

Om de rubbers goed te kunnen beschermen tegen vorst, moeten we zeker zijn dat alle condens en vuilresten van de rubbers weg zijn. Was daarom je rubbers eerst vooraf, gebruik hiervoor de Super Degreaser of de Universal Cleaner. Zorg dat je de rubbers goed laat drogen en smeer ze daarna in met de Tyre Shine of Bumper & Plastic Conditioner. Laat dit vervolgens goed intrekken, en je rubbers zijn beschermd. Natuurlijk zit er een houdbaarheid op, dus in een lange winter zul je dit klusje, met name het insmeren, een paar keer opnieuw moeten doen.




Airogroup B.V., Marketing (Carolien & Jorrit) 11 januari, 2024
Deel deze post
Archief
DUURZAAM ZIJN EN TOCH PLASTIC GEBRUIKEN?
Dit is waarom wij vinden dat we duurzaam kunnen zijn en plastic kunnen gebruiken, wat vind jij?