Hoe vaak moet ik Ruitenwisservloeistof bijvullen? | Airolube
Hoe vaak moet ik Ruitenwisservloeistof bijvullen?
Alles wat je moet weten over ruitenwisservloeistof.

Om de voor- en achterruit van de auto schoon te houden heb je ruitenwisservloeistof nodig. Daarvoor is het zorg om het reservoir gevuld te houden met het juiste type ruitenwisservloeistof, maar hoe vaak moet je dit eigenlijk doen?

Het is niet raar om te zeggen dat een goed zicht op de weg, de veiligheid tijdens het autorijden erg bevorderd. Ruitenwisservloeistof is daarom ook onmisbaar tijdens het autorijden, zo verwijderd het vuil en zout van de ruiten in de wintermaanden, in de zomermaanden helpt het bij het wegspoelen van dode insect resten, die zeker bij laagstaande zon behoorlijk hinderlijk kunnen zijn. Het op peil houden van de ruitenwisservloeistof wordt door veel automobilisten vaan vergeten. Terwijl het zo belangrijk is dit met enige regelmaat te controleren.

HET RESERVOIR

Ruitenwisservloeistof wordt opgeslagen in een klein tankje onder de motorkap, vaak ergens in een verlaten hoekje. Omdat de tank klein is, vaak rond de twee liter, ben je snel door je ruitenwisservloeistof heen, zeker als je vaak in wisselende of slechte weersomstandigheden rijd, of in periodes dat er veel wordt gestrooid op de wegen. Het zijn juist deze omstandigheden die het moeilijk maken een exact nummer te zetten op de vraag, hoe vaak moet ik mijn ruitenwisservloeistof bijvullen om veilig de weg op te gaan.

Zoals gezegd is er geen specifieke frequentie voor het controleren van het peil van je ruitenwisservloeistof. De omvang van de reservoirs verschilt per model auto, en daarnaast hangt het ook af van de weersomstandigheden en de afstanden die je met de auto aflegt. Vaak heb je zelf wel door dat je op ritten veel vloeistof hebt gebruikt. Bijvoorbeeld op lange reizen naar vakantiebestemmingen, tijdens winterse dagen waarbij veel gestrooid wordt, of na een week van regen en vieze wegen. Juist dan is het zaak om even onder de motorkap te kijken om het peil te checken, zodat je altijd voldoende ruitenwisservloeistof aan boord hebt om je ruiten schoon te maken, wanneer dat nodig is tijdens het autorijden.

VERBORGEN VERBRUIKERS

Wist je trouwens dat ruitenwisservloeistof niet alleen gebruikt wordt voor het reinigen van je voor en achterruit. Je auto heeft een aantal verborgen gebruikers die ook meedoen aan het verbruik van je ruitenwisservloeistof. Rijd je met xenon koplampen, dan zijn de sproeiers aangesloten op het reservoir. Datzelfde geldt voor de camera’s, bij moderne auto’s zijn ook de sprinklers om de auto, aangesloten op de ruitenwisservloeistof, om de lensjes schoon te houden. Al deze extra punten zorgen voor extra verbruik van het reinigingsmiddel.


CONTROLEER NIET TE LAAT

Sommige auto’s hebben een lampje op het dashboard dat aangeeft dat het reservoir bijna leeg is, en het tijd wordt om ruitenwisservloeistof bij te vullen. Maar bij de meeste modellen is het zaak van regelmatig onder de motorkap kijken. Wacht hier vooral niet te lang mee, want is je reservoir leeg en rijdt je toevallig een algemene politiecontrole in, dan kan een leeg ruitenwisservloeistof reservoir je een bekeuring van 160 euro opleveren. Iets wat natuurlijk heel er sneu geld is, voor iets wat zo eenvoudig te controleren is.

Winter Screenwash

VERGEET NIET OM TE SCHAKELEN BIJ VERANDEREND WEER.

Worden de dagen kouder? Zorg dan dat je op tijd overstapt naar een Winter formule van de ruitenwisservloeistof. Winterse formules bevatten antivries, dit helpt voorkomen dat de vloeistof bevriest in het reservoir of de leidingen en daardoor de boel beschadigd. Het zelfde geld wanneer de insecten weer buiten komen spelen, op dat moment wil je over stappen naar een zomerse formule, deze formule heeft ingrediënten die bijdragen bij het oplossen van dode insecten. Hierdoor bescherm je de ruitenwissers.

Airogroup B.V., Jorrit Pepping 12 september, 2023
Deel deze post
Archief
Schoolfiets onderhouden
7 essentiële tips voor een veilige rit.