Microplastic: De onzichtbare gevaren | Airolube
Microplastic: De onzichtbare gevaren
Over microplastics als grondstof in traditionele onderhoudsproducten

Na een eerdere blog over het gebruik van PTFE te hebben geschreven, is het nu de beurt aan de microplastics. Misschien heb je er al iets over gelezen of er kort over gehoord. Dit is je kans om meer te leren over microplastics, hun functies en de gevaren die ze met zich meebrengen. 

Wat Zijn Microplastics?

Microplastics zijn plastic deeltjes kleiner dan 5 mm. Ze kunnen ontstaan door de afbraak van grote stukken plastic of doelbewust worden geproduceerd, zoals in het geval van microbeads, die vaak worden gebruikt in cosmetica en schoonmaakproducten. Er zijn twee soorten microplastics: primaire en secundaire.

- Primaire Microplastics: Doelbewust geproduceerde kleine plasticdeeltjes, zoals scrubmiddelen in tandpasta, cosmetica, schoonmaakmiddelen of tubeless sealant.
- Secundaire Microplastics: Kleine fragmenten ontstaan door de afbraak van grotere plastic voorwerpen door weersomstandigheden of andere omgevingsfactoren.

Microplastics, als kunstmatige stoffen, lossen niet op in de natuur en blijven in steeds kleinere deeltjes in de natuur hangen, met name in bodem, water en lucht. Ze komen zo gemakkelijk in de voedselketen terecht en kunnen de systemen in organismen ernstig verstoren.

In Welke Producten Zitten Microplastics?

Microplastics kunnen voorkomen in verschillende producten, waaronder smeermiddelen, schoonmaakproducten, montagepasta's, polijst- en poetsmiddelen, tubeless sealants en cosmetica. Het gebruik van deze producten draagt bij aan de verspreiding van microplastics in water en bodem.

De Gevaren van Microplastics

Doordat microplastics niet afbreken, hopen ze zich op in water, grond en lucht. Dieren nemen ze in, en via de voedselketen komen ze uiteindelijk ook op ons bord terecht. Recent onderzoek op de Faeröer-eilanden toonde aan dat hoge concentraties microplastics in het bloed van jonge kinderen het immuunsysteem ernstig verstoren.
Daarnaast beïnvloeden microplastics mogelijk de hormoonhuishouding van mens en dier. Ook kunnen ze giftige stoffen transporteren en overdragen, waardoor ze in lichamen van dieren en mensen terechtkomen. De accumulatie van microplastics in wateren en bodem leidt tot verstoring van ecosystemen.


Wat Kunnen We Doen?

Om de impact van microplastics te verminderen, is het belangrijk om plasticgebruik te verminderen, plastic goed te recyclen en producten te kopen die geen microplastics bevatten. Vertrouwen op wetenschappelijk onderzoek om plastics uit het milieu te filteren, speelt ook een cruciale rol.

Wat doet Airolube?​

Binnen het assortiment van Airolube is het een hard gegeven dat geen enkel receptuur een vorm van microplastics mag bevatten. Zo zijn onze Tyre Sealer en Carbon Assembly Paste ontwikkeld met slimme natuurlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld suikerbietenpulp, of suiker. Daarnaast zijn steeds meer van onze 

verpakkingen gemaakt van gerecycled PET en zullen we met ingang van 2024 starten met het gebruik van etiketten gemaakt van Gerecycled plastic, het plastic dat wordt gerecycled wordt gewonnen uit plastic dat wordt opgevist uit de oceanen .Op deze manier hopen wij op onze manier een steentje bij te dragen aan het terugdringen van plastic-afval en het voorkomen van verdere stijging van microplastics in onze wateren.

Een gezondere wereld begint met actie vandaag. Wacht niet langer. It’s up to you!


Airogroup B.V., Marketing (Carolien & Jorrit) 7 december, 2023
Deel deze post
Archief
De onderhoudsroutine van Cyclocrosser Robin Alderweireld
Belgisch Wielrenner, veldrijder en mechanieker.