PTFE is Smeermiddelen. Airolube kan zonder!
PTFE. Wat is het?
EN HOE KOMEN WE ER VANAF?

PTFE is een van de meest geliefde toevoegingen in traditionele smeermiddelen. Maar waar staat de naam voor en wat zijn de effecten van PTFE voor de omgeving. In deze blog praten we je bij over PTFE en de reden waarom Airolube er juist geen gebruik maakt.


Wat is PTFE?

PTFE staat voor Polytetrafluoroethyleen en is beter bekend onder de merknaam Teflon. Het is een soort plastic dat gebruikt kan worden om een water- en vuilafstotende coating te maken. Het zorgt er ook voor dat twee oppervlakken makkelijk over elkaar kunnen glijden. Het zijn deze toepassingen die Teflon (PTFE) populair maken als toevoeging in smeermiddelen.

PTFE in het milieu

De stof PTFE maakt deel uit van de PFAS-familie, een verzameling ruim 6.000 verschillende industriële stoffen. Van sommige stoffen uit de PFAS- Familie zijn ernstige milieurisico’s vastgesteld. Van andere stoffen is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen. Over PTFE is het volgende bekend. 

PTFE wordt niet afgebroken in de natuur en heeft de eigenschap zich eenvoudig te verspreiden in het milieu en kunnen zich ophopen in het menselijk lichaam, in het lichaam van dieren of in planten. Kort gezegd levert het smeren van één fiets geen schade op aan het milieu. Bij 20 miljoen fietsen (het aantal fietsen in Nederland, 2019) is dit natuurlijk een ander verhaal. Bij mensen kan een PTFE damp of ophoping irriterend zijn en kan zorgen voor griepverschijnselen. Vogels zijn zelfs zeer gevoelig voor PTFE en kunnen hier zelfs aan overlijden. 

Airolube gaat de strijd aan tegen PTFE. Zo hebben we een complete lijn van smeer en reinigingsproducten weten te maken op basis van natuurlijke ingrediënten zoals Koolzaad. Deze lijn is helemaal biologisch afbreekbaar en dus ook vrij van PTFE. Wanneer je kiest voor Airolube kies je voor een schonere, net zo goed onderhouden fiets in een schonere en veiligere wereld.

Airolube 20 januari, 2021
Deel deze post
Archief
TalentNED runs smoothly with Airolube
Airolube official supplier  van de Mountainbike- en Schaatsploeg.