Spuitbussen vs. Triggers: Zo zit het
Spuitbussen vs. Triggers: Zo zit het
Een klein beetje achtergrond over onze verpakkingskeuzes

Wie wel eens voor het Bike Care-schap in de fietsenzaak heeft gestaan, kent het wel: onderhoudsproducten verpakt in plastic flessen met triggers en spuitbussen. Beide verpakkingen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende prijsklassen, met diverse volumes en voor verschillende toepassingen. Toch zijn er een aantal zaken die je op het eerste oog niet ziet en die zeer belangrijk kunnen zijn voor je keuze van product. In deze blog leggen we uit hoe spuitbussen en triggerverpakkingen werken en waarom triggerverpakkingen vaak de betere keuze zijn voor het milieu en de veiligheid.

DE NADELEN VAN SPUITBUSSEN

Hoewel spuitbussen breed inzetbaar zijn in ons dagelijks leven, brengen ze ook aanzienlijke milieunadelen met zich mee die niet te negeren zijn.


MILIEU-IMPACT

Spuitbussen bevatten drijfgassen zoals koolwaterstoffen (propaan, butaan) of gecomprimeerde gassen (stikstof, kooldioxide). Ondanks dat moderne spuitbussen vaak zijn ontworpen met minder schadelijke drijfgassen zoals HFO's, hebben ze nog steeds een impact op het milieu. De productie en verwijdering van spuitbussen dragen bij aan milieuvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn spuitbussen moeilijk te hergebruiken en bijvullen is meestal geen optie, wat leidt tot meer afval.

VEILIGHEIDSRISICO'S

Spuitbussen onder druk kunnen gevaarlijk zijn. Bij blootstelling aan hoge temperaturen kunnen ze exploderen, wat een ernstig veiligheidsrisico vormt. Bovendien moeten spuitbussen vaak in goed geventileerde ruimtes worden gebruikt om de inademing van schadelijke dampen te voorkomen. Dit maakt ze minder geschikt voor gebruik binnenshuis, vooral in slecht geventileerde ruimtes.

INEFFICIËNT GEBRUIK VAN PRODUCT

Bij spuitbussen bestaat de vermelde inhoud uit zowel het drijfgas als het product zelf. In werkelijkheid betekent dit dat de werkzame stof in spuitbussen vaak slechts 50% of minder van de vermelde inhoud betreft. Dit inefficiënte gebruik van product betekent dat je minder werkzame stof per milliliter krijgt in een spuitbus dan in een triggerverpakking. Dit is niet alleen duurder, maar ook minder milieuvriendelijk.


VOORDELEN VAN TRIGGERVERPAKKINGEN

Triggerverpakkingen zijn niet meer weg te denken in de wereld van verpakkingen. Van schoonmaakmiddelen tot tuinproducten, deze handige flessen met een spuitmechanisme maken het gemakkelijk om vloeistoffen precies daar te krijgen waar je ze nodig hebt. Maar waarom zijn ze vaak de betere keuze?


MILIEUVOORDELEN

Triggerverpakkingen zijn milieuvriendelijker omdat ze minder afval genereren. Veel triggerflessen zijn ontworpen om hergebruikt te worden. Je kunt ze gemakkelijk bijvullen met nieuwe vloeistof, wat het gebruik van nieuwe plastic flessen vermindert. Bovendien bevatten triggerverpakkingen geen drijfgassen die bijdragen aan broeikasgasemissies.

VEILIGHEID

Triggerverpakkingen zijn veiliger in gebruik dan spuitbussen. Ze staan niet onder druk, waardoor het risico op explosies bij hoge temperaturen wordt geëlimineerd. Daarnaast hebben veel triggerverpakkingen een vergrendelingsmechanisme op de sproeikop, wat helpt om ongewenste spuiten en lekkages te voorkomen, vooral in huishoudens met kinderen.

ECHTE INHOUD

Een belangrijk voordeel van triggerverpakkingen is dat de inhoud die vermeld staat op het etiket gelijk is aan de daadwerkelijke inhoud. Bij spuitbussen bestaat de vermelde inhoud uit zowel het drijfgas als het product zelf. In werkelijkheid betekent dit dat de werkzame stof in spuitbussen vaak slechts 50% of minder van de vermelde inhoud betreft. Je krijgt dus meer werkzame stof per milliliter in een triggerverpakking, wat efficiënter en kosteneffectiever is.

Conclussie: Kies voor Milieuvriendelijke triggerverpakkingen

Triggerverpakkingen bieden een combinatie van milieuvriendelijkheid, veiligheid en efficiëntie, waardoor ze een favoriete keuze zijn voor zowel voor thuisgebruik als commerciële toepassingen. De ingenieuze werking van deze verpakkingen maakt het eenvoudig om vloeistoffen precies en effectief te gebruiken, wat elke taak een stuk gemakkelijker maakt. Bovendien krijg je bij triggerverpakkingen altijd de volledige werkzame inhoud, in tegenstelling tot spuitbussen waar een aanzienlijk deel uit drijfgas bestaat. Daarnaast zijn triggerverpakkingen makkelijker her te gebruiken en kent recycling een minder complex verloop dan bij spuitbussen. Maak dus de milieuvriendelijke keuze en ga voor triggerverpakkingen!Airogroup B.V., Jorrit Pepping 21 juni, 2024
Deel deze post
Archief
Auto met de hand wassen?
Hier zijn wat handige tips.