Kies de juiste Pasta voor je fiets : Een gids van Airolube
Welke smeervet moet ik gebruiken?
Een gids voor montagepasta's en vetten.

Wist je dat een standaard racefiets tussen de 300 en 700 onderdelen bevat? Dit zijn alle grote en kleine onderdelen bij elkaar. Dit kan zelfs nog oplopen afhankelijk van de complexiteit van het model. Of de aanwezigheid van mechanisch of elektronisch schakelen. Om al deze onderdelen goed te beschermen en goed samen te laten werken kan je gebruik maken van verschillende montagepasta’s en smeervetten. Om je goed op weg te helpen hebben we in deze blog de beschikbare pasta’s voor je op een rij gezet. Maar eerst:

Waarom gebruik ik vetten
op mijn fiets?

Alle onderhoudsproducten voor de fiets zijn ontwikkeld met het idee om de fiets onderhoudsarmer en duurzamer te maken, maar ook om het gebruikscomfort te verbeteren. Dat geld voor de smeermiddelen en schoonmaakmiddelen voor je frame en ketting, maar ook voor vetten en montagepasta’s. Dit zijn de functies van vetten:

onaangename geluiden

Piepjes en kraakjes geven vaak aan dat je fiets een probleem heeft. In veel gevallen zijn deze problemen eenvoudig op te lossen. Invetten is vaak de oplossing. Nare piepjes of kraakjes geven vaak aan dat een trapas, zadelpen, stuur of stuurpen wat liefde nodig heeft. Een smeervet of montagepasta doet vaak wonderen. Mocht dit niet de oplossing zijn, ga dan altijd langs bij een fietsenmaker bij jou in de buurt.

bescherming

Wanneer je het juiste vet op de juiste plaats gebruikt helpen veten en montagepasta’s je fiets te beschermen tegen verschillende factoren. Denk aan roestvorming of het blijven vastzitten van schroeven, maar ook tegen beschadigen van carbon of het binnendringen van vuil. Zolang je de juiste vetten maar gebruikt voor de juiste toepassingen.

smering

Alles wat beweegt moet gesmeerd worden, dat geld niet alleen voor de ketting. Goede smering houdt de fiets soepel en zorgt voor een efficiënte overdracht van alle energie. Je gaat er dus ook gewoon makkelijk sneller door. Daarnaast gaan goed gesmeerde onderdelen langer mee, wat dus weer veel geld scheelt in de portemonnee en beter is voor het milieu! Bewegende onderdelen die vet nodig hebben zijn onder andere: lagers van wielen, trapas en pedalen, maar ook veringen, naven en assen.


Welk product moet ik waarvoor gebruiken?

Wat verder belangrijk is om te weten is dat alle vetten van Airolube gemaakt worden van plantaardige en natuurlijke ingrediënten, verder zijn ze ook allemaal veilig voor carbon, titanium, metaal en andere materialen die voor de fiets gebruikt worden.


Airogroup B.V., Jorrit Pepping 14 november, 2023
Deel deze post
Archief
Cadeaustress?
Geen nood, hier is de giftguide voor fietsers!