Biogradable
Biologisch afbreekbaar
Wat betekent het eigenlijk?

Het begrip "biologisch afbreekbaar" duikt steeds vaker op en wordt altijd geassocieerd met een hoge mate van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Ook wij gebruiken deze term voor al onze producten. Maar wat houdt "biologisch afbreekbaar" nu eigenlijk in?


Wat betekent biologisch afbreekbaar?

Wanneer een product als biologisch afbreekbaar wordt bestempeld, betekent dit dat het op natuurlijke wijze kan worden afgebroken door schimmels en bacteriën. Het feit dat iets biologisch afbreekbaar is, zegt echter niets over de tijdsduur of de specifieke omstandigheden die nodig zijn voor de afbraak. Biologisch afbreekbaarheid staat dus niet gelijk aan een uitgesproken milieuvriendelijkheid. Materialen zoals kurk of katoen zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar, maar zou je ze werkelijk zomaar in de natuur achterlaten? 

Biologisch afbreekbaarheid en schoonmaakproducten ​

Ik wil je vragen om niet meteen boos te worden, maar ik ga je een geheimpje vertellen dat veel duidelijkheid zal brengen. In Europa moeten alle schoonmaakmiddelen voldoen aan strenge eisen op het gebied van biologische afbreekbaarheid. Daarnaast dragen schoonmaakmiddelen bij aan hygiëne, ze zorgen voor een schone omgeving en voorkomen dat je snel ziek wordt of dat materialen snel verslijten. Schoonmaakmiddelen kunnen dus ook als duurzaam worden beschouwd. Nu begrijp je waarschijnlijk waarom bijna elk merk in fiets-, motor- of auto-onderhoud een lijn van milieuvriendelijke producten heeft, die heel toevallig ook bijna alleen maar schoonmaakmiddelen bevatten. Dit wordt ook wel "greenwashing" genoemd, het creëren van een groen imago terwijl dit eigenlijk vanzelfsprekend is of soms helemaal niet zo groen. 

Maar Airolube, jullie beweren ook dat jullie biologisch afbreekbaar zijn.

Dat klopt, onze schoonmaakmiddelen, smeermiddelen, beschermende coatings, montagepasta's en verzorgingsproducten zijn biologisch afbreekbaar. Onze gehele productlijn is biologisch afbreekbaar, iets wat niet vanzelfsprekend is. Maar bij Airolube gaan we verder dan alleen biologisch afbreekbaar zijn. Onze producten zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten en reststromen uit de voedselproductie die eveneens biologisch afbreekbaar zijn, iets wat niet altijd het geval is. Niet elk plantaardig product is automatisch biologisch afbreekbaar, maar bij ons wel. 

Nu je het geheim van "biologisch afbreekbaar" kent, kun je weloverwogen en milieubewuste keuzes maken. 


Airogroup B.V., Jorrit Pepping 17 juli, 2023
Deel deze post
Archief
Fiets mee op vakantie?
Dit zijn een paar handige tips.