Schoolfiets onderhouden | Airolube
Schoolfiets onderhouden
7 essentiële tips voor een veilige rit.

Als ouder weet je hoe belangrijk het is dat je kind veilig en met plezier naar school fietst. Een goed onderhouden fiets speelt hierbij een essentiële rol. Door regelmatig onderhoud te plegen aan de schoolfiets, kun je onverwachte problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je kind altijd veilig op school aankomt. In deze blog delen we een handige checklist met punten die je als ouder kunt controleren aan de schoolfiets en geven we een stap-voor-stap gids over hoe je de ketting van de fiets kunt reinigen.

Checklist voor het onderhouden van de schoolfiets:1. Bandenspanning en profiel

 Controleer de bandenspanning van de fietsbanden en pomp ze indien nodig op tot de aanbevolen druk. Dit zorgt voor een soepelere rit en vermindert de kans op lekke banden. Controleer ook de conditie van de band, is er voldoende profiel aanwezig, zijn er scheuren aan de wangen van de band zichtbaar. Heeft de band weinig profiel, of zie je veel scheuren aan de zijkant van de band, dan is het tijd om de banden te vervangen. Dit kan je zelf doen, of laten doen.

Minder kans op een lekke band? Vul de binnenband met Tyre Sealer. Zo wordt een klein lek meteen gedicht. Vul de Sealant dan eens per 2 maand bij.


2. Remmen

Test de remmen en zorg ervoor dat ze goed werken. De remblokjes moeten voldoende dikte hebben en de remkabels mogen niet versleten of gerafeld zijn. Is dit het geval, dan wordt het tijd om de remblokken te vervangen of een nieuwe kabel aan te laten leggen. Het beste is om dit te doen bij de fietsenmaker.


3. Verlichting

Controleer de voor- en achterverlichting van de fiets. Zorg ervoor dat de lampjes werken en vervang indien nodig de batterijen. Zorg ervoor dat de lampen krachtig genoeg zijn. Kleine LED-lichtjes vallen over het algemeen te weinig op in het verkeer.


4. Reflectoren

Controleer of alle reflectoren op de fiets nog aanwezig en onbeschadigd zijn. Reflectoren vergroten de zichtbaarheid van de fiets, vooral bij weinig licht. Je kan de reflectoren vinden op de trappers en aan de achterkant van de fiets.  


5. Stuur en zadel

Controleer of het stuur stevig vastzit en of het zadel op de juiste hoogte is afgesteld. Een comfortabele houding tijdens het fietsen is belangrijk voor het plezier en de veiligheid van je kind.


6. Standaard

Controleer de standaard van de fiets en zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd. Een goede standaard voorkomt dat de fiets omvalt en beschermt tegen beschadigingen. Wanneer het standaard te los zit kan deze over de grond schuren of tussen de spaken terecht komen.


7. Ketting en aandrijving

Houd de ketting schoon en goed gesmeerd. Een schone en gesmeerde ketting vermindert wrijving en verlengt de levensduur van de fiets.


Hoe de ketting van de schoolfiets te reinigen:

Het schoonmaken van de fietsketting is iets wat je eenvoudig zelf kan doen.
(Lees daarvoor de handleiding fietsketting smeren)Mits je het goede gereedschap hebt. Natuurlijk zit er een verschil in de fiets met of zonder kettingkast.

Wel is het goed om de fiets met kettingkast op zijn minst 1x per jaar te voorzien van een onderhoudsbeurt. Schroef de kettingkast los en onderhoud de ketting zoals iedere andere ketting. Door gebruik te maken van een ontvetter, een borstel, een paar oude kledingstukken of doeken en de E-Bike & City Chain Oil.

Voor de open kettingkast geldt hetzelfde als het gaat om het schoonmaken van de ketting, voor het onderhouden kan je de keuze maken tussen de E-Bike & City Chain Oil of de Chain Wax. Een ketting op een fiets zonder kettingkast wordt meer bloot gesteld aan vuil en water. Het is dus beter de ketting van een fiets zonder kettingkast regelmatiger schoon te houden. Stelregel is 1x per maand, of wanneer de ketting echt heel smerig is.

E-Bike Chain Oil


Zorg goed voor de schoolfiets van je kind door deze handige checklist te gebruiken en de ketting regelmatig te reinigen. Op die manier kan je kind vol vertrouwen en veilig de weg op, op weg naar een succesvol schooljaar!

Airogroup B.V., Jorrit Pepping 10 augustus, 2023
Deel deze post
Archief
Beoordeel onze producten
Geef en bekijk beoordelingen van onze producten.